فهرست مطالب

نشریه پژوهش های علوم مدیریت
پیاپی 15 (تابستان 1402)

  • تاریخ انتشار: 1402/06/11
  • تعداد عناوین: 9
|
  • احمد محمودیان راوی نژاد *، علی اکبر خادمی صفحات 1-14
    هدف

    بررسی تاثیر کیفیت تبادل رهبر-عضو بر توسعه رابطه برند کارکنان خط مقدم، ، عملکرد کارکنان خرده فروشی و وفاداری مشتری و ارزش ویژه برند بوده است.

    روش تحقیق :

     پژوهش حاضر ازنظر هدف کاربردی و ازنظر شیوه گردآوری اطلاعات، تحقیقی توصیفی – پیمایشی از نوع همبستگی است. جامعه آماری شامل مشتریان فروشگاه زنجیره ای هایپرمی در کرج که حجم نمونه 384 نفر از بین آنها انتخاب و ایزار اندازه گیری پرسشنامه استاندارد که روایی و پایایی آن تایید شده بوده است. به منظور تجزیه وتحلیل داده ها جمعیت شناختی و استخراج شاخص های مرکزی از آمار توصیفی و نرم افزار24 SPSS و برای تجزیه وتحلیل آمار استنباطی از مدل معادلات ساختاری و از نرم افزار PLS3 Smart استفاده شده است.

    یافته های تحقیق: 

    ادراک کیفیت مبادله رهبر-عضو بر رابطه فروشنده، رابطه فروشنده و برند بر عملکرد خدمات فروشنده، عملکرد خدمات فروشنده بر ارزش ویژه برند و عملکرد خدمات فروشنده بر وفاداری مشتری تاثیر مثبت و معنی داری داشته است.

    نتیجه گیری

    عوامل زمینه ای، از جمله دانش برند مدیر و میزان انتشار اطلاعات استراتژیک در بین کارکنان در رابطه فروشنده و برند بر عملکرد خدمات فروشنده تاثیر مثبت معنی داری داشته است.

    کلیدواژگان: عملکرد خدمات فروشنده، ارزش ویژه برند، وفاداری مشتری، ادراک کیفیت مبادله رهبر-عضو
  • بتول قهرمانی * صفحات 15-28
    هدف

    امروز با روند رو به رشد استفاده از پلتفرم های دیجیتال برای بین المللی سازی، مدیریت ریسک های پلت فرم های دیجیتال در بازارهای بین المللی به یک موضوع حیاتی تبدیل شده است. با این حال، تحقیقات دانشگاهی در این زمینه پراکنده است. در این راستا این تحقیق به بررسی نقش محرک ها و نتایج ریسک پلتفرم دیجیتال در سرمایه گذاری های جدید بین المللی با تکیه بر نظریه هزینه تراکنش پرداخته است.

    روش

    پژوهش حاضر ازنظر هدف کاربردی و ازنظر شیوه گردآوری اطلاعات، تحقیقی توصیفی – پیمایشی از نوع علی است. جامعه آماری سطوح مدیریت شرکتهای دانش بنیان فناوری اطلاعات در پارک فناوری پردیس تهران که حجم نمونه 126 نفری از بین آنها انتخاب و با پرسشنامه اقتباسی که روایی و پایایی آن تایید شده موردسنجش قرارگرفته است. به منظور تجزیه وتحلیل داده ها جمعیت شناختی و استخراج شاخصه ای مرکزی از آمار توصیفی و نرم افزار24 SPSS و برای تجزیه وتحلیل آمار استنباطی از مدل معادلات ساختاری و از نرم افزار PLS2 Smart3 استفاده شده است.

    یافته ها

    ریسک پلتفرم دیجیتال نقش میانجی مثبت و معنی داری در عدم قطعیت بازار خارجی، رقابت بازار خارجی و ویژگی محصول بر حوزه بین المللی سازی دارد.ریسک پلت فرم دیجیتال باعث کاهش دامنه بین المللی شدن سرمایه گذاری های جدید بین المللی می شود.

    نتیجه گیری

    محرک های خلاء نهاد داخلی،عدم قطعیت بازار خارجی،رقابت بازار خارجی و ویژگی محصول بر حوزه بین المللی سازی برای پشتیبانی و کاهش ریسک پلت فرم دیجیتال پشتیبانی ضروری است. این تحقیق در نهایت مفاهیم نظری و مدیریتی در حوزه ریسک پلت فرم دیجیتال و سرمایه گذاری های جدید بین المللی مورد بحث قرار می دهد.

    کلیدواژگان: خلاء نهاد داخلی، عدم قطعیت بازار خارجی، رقابت بازار خارجی، ویژگی محصول، حوزه بین المللی سازی
  • بهادر دامن کشان * صفحات 29-41
    هدف

    بررسی عواملی موثر بر قصد رفتاری جهت پذیرش تجارت اجتماعی توسط شرکت های دانش بنیان در پارک زیست فناوری خلیج فارس (قشم).

    روش

    پژوهش حاضر از نظر هدف کاربردی و ازنظر شیوه گردآوری اطلاعات، تحقیقی توصیفی – پیمایشی از نوع همبستگی است . جامعه آماری سطوح مدیریت و کارشناسان شرکت های دانش بنیان در پارک زیست فناوری خلیج فارس که حجم نمونه 126 نفری از بین آنها انتخاب و برای جمع آوری داده ها از پرسش نامه استاندارد استفاده شده است. به منظور تجزیه وتحلیل داده ها جمعیت شناختی و استخراج شاخص های مرکزی از آمار توصیفی و نرم افزار24 SPSS و برای تجزیه وتحلیل آمار استنباطی از مدل معادلات ساختاری و از نرم افزار Smart PLS3 استفاده شده است.

    یافته ها

    یافته های تحقیق حاکی از اثر مثبت و معنی دار سودمندی ادراکی ،نگرانی امنیتی ،حمایت مدیریت عالی ،آمادگی سازمانی و فشار شریک تجاری بر قصد رفتاری جهت پذیرش تجارت اجتماعی دارد. زمینه های زیست محیطی، سازمانی و فناوری بر قصد رفتاری جهت پذیرش تجارت اجتماعی در شرکت های دانش بنیان در پارک زیست فناوری خلیج فارس دارد.

    نتیجه گیری

    نتایج نظرسنجی از 126 نفر از سطوح مدیریت و کارشناسان شرکت های دانش بنیان در پارک زیست فناوری خلیج فارس نشان می دهد که فشار شرکای تجاری در زمینه محیطی، به دنبال آن حمایت مدیریت ارشد در زمینه سازمانی، و سودمندی درک شده در زمینه فناوری، بیشترین تاثیر را بر قصد رفتاری برای استفاده اجتماعی دارد.

    کلیدواژگان: سودمندی ادراکی، نگرانی امنیتی، حمایت مدیریت عالی، آمادگی سازمانی، فشار شریک تجاری، قصد رفتاری
  • بهرام شمخانی *، فائزه کاظمی لایق صفحات 42-60

    هدف از پژوهش حاضر بررسی شناسایی عوامل موثر بر توانمند سازی کارکنان تامین اجتماعی شعبه دو همدان می باشد. جامعه آماری پژوهش جمعی از کارشناسان سازمان تامین اجتماعی شعبه دو همدان به طور کاملا غیرتصادفی انتخاب گردیدند که تعداد آن ها 17 نفر تعیین شد. نمونه گیری به شیوه گلوله برفی انجام گردید. روش مورد استفاده در این پژوهش دلفی است. ابزار پژوهش پرسشنامه محقق ساخته است که در دو فاز اجرا گردید. پرسشنامه اول پس از مطالعه مبانی نظری استخراج گردید و روایی محتوایی آن توسط اساتید مجرب به روش مثلث سازی ارزیابی و تایید گردید. پایایی پرسشنامه نیز با استفاده از ضریب کاپای کوهن بررسی شد که پایایی نسبتا زیادی داشتند. با ستفاده از تجزیه و تحلیل داده های فاز اول، پرسشنامه فاز دوم طراحی گردید و پس از جمع آوری داده ها به تجزیه و تحلیل داده و مقایسه دو فاز پرداختیم. در این پژوهش از روش دلفی بهره برده ایم و پژوهش تا آنجایی ادامه می یابد که خبرگان به نظر مشترک برسند؛ که در این پژوهش با مقایسه دو فاز به این نتیجه رسیدیم که نتایج دو فاز بسیار نزدیک به هم هستند و به اجماع رسیده ایم. نتایج نشان می دهد که بین عوامل ساختاری و توانمندسازی کارکنان رابطه مثبت و معناداری وجود دارد و می توان 55.05 درصد از توانمند سازی کارکنان را از روی عوامل ساختاری پیش بینی نمود. بین عوامل رفتاری و توانمندسازی کارکنان رابطه مثبت و معناداری وجود دارد و می توان 64.80 درصد از توانمند سازی کارکنان را از روی عوامل رفتاری پیش بینی نمود. بین عوامل زمینه ای و توانمندسازی کارکنان رابطه مثبت و معناداری وجود دارد و می توان 73.96درصد از توانمند سازی کارکنان را از روی عوامل عوامل زمینه ای پیش بینی نمود. به طور کلی عوامل مسیولیت پذیری از شاخه رفتاری، شایستگی حرفه ای از شاخه ساختاری و مشارکت کارکنان، معنی دار بودن شغل، استقلال از شاخه رفتاری، بیشترین تاثیر را در توانمندسازی کارکنان تامین اجتماعی نشان دادند.

    کلیدواژگان: توانمندسازی، عوامل ساختاری، عوامل رفتاری، عوامل زمینه ای
  • پارسا گلابگیرها * صفحات 61-89

    هدف این مطالعه بررسی تطبیقی وضعیت موجود منابع انسانی در بخش غیردولتی ایران و کشف وضعیت مطلوب است. این پژوهش وضعیت مدیریت منابع انسانی بخش غیردولتی در ایران را به کمک بررسی چهار زمینه فرهنگ، شیوه ها مدیریت منابع انسانی، مدیریت منابع انسانی استراتژیک و فرآیندهای مدیریت منابع انسانی ایران به عنوان عوامل اساسی در اجرای مدیریت منابع انسانی متناسب مورد تحلیل قرار می دهد. این پژوهش به کمک این چهار زمینه مذکور دوازده مولفه اساسی شناسایی و دسته بندی کرده و آنها را تحلیل می نماید و در آنها به دنبال کشف چالش ها و شکاف موجود بوده است. بدین ترتیب با روش تطبیقی تشریح می کند که چگونه مدیریت منابع انسانی بخش غیردولتی باید با شرایط ملی و سازمانی ایران مطابقت داشته باشد تا بتواند به کمک دانش موجود موانع و شکاف ها را برطرف کند. این مطالعه نهایتا با توجه به زمینه بررسی اقدامات و چالش ها کشف کشف شده درس هایی را به سازمان ها غیردولتی ایرانی ارایه می کند تا مدیریت منابع انسانی به جایگاه استراتژیک خود در سازمان و در نهایت توسعه منابع انسانی دست یابد.

    کلیدواژگان: مدیریت منابع انسانی، مدیریت منابع انسانی تطبیقی، فرهنگ سازمانی، مدیریت منابع انسانی استراتژیک، مدیریت بخش غیردولتی ایران
  • پروانه نوحه خوان مدبر * صفحات 90-106

    پژوهش حاضر به بررسی تاثیر بازاریابی داخلی بر عملکرد وظیفه ای و رفتار کار ضد تولید در بازارهای درگیر با کووید-19 با نقش میانجی گری رضایت شغلی پرداخته است. لذا از نظر هدف، پژوهش کاربردی محسوب می شود و از نظر روش اجرا در زمره پژوهش های توصیفی پیمایشی قرار می گیرد. جامعه آماری پژوهش حاضر کارکنان شرکت بیمه پاسارگاد به تعداد 900 نفر است. حجم نمونه بر طبق جدول کرجسی و مورگان، 269 نفر محاسبه گردید. به منظور گردآوری اطلاعات از دو روش کتابخانه ای (جهت جمع آوری ادبیات موضوعی از طریق مقالات، کتاب ها و سایت ها و غیره) و میدانی (استفاده از پرسشنامه جهت جمع آوری داده) بهره گرفته شده است. ابزار گردآوری داده پرسشنامه استاندارد می باشد. روایی و پایایی پرسشنامه نیز بررسی و مورد تایید قرار گرفت. تجزیه وتحلیل داده ها به روش مدلسازی معادلات ساختاری با تاکید بر حداقل مربعات جزیی به کمک نرم افزار Smart PLS3 انجام شده است. نتایج تحلیل داده ها نشان داد که همه فرضیه ها تایید می شود. بدان معنا که بازاریابی داخلی بر رفتار کار ضد تولید، رضایت شغلی و عملکرد وظیفه ای تاثیر دارد. همچنین تاثیر رضایت شغلی بر رفتار کار ضد تولید و عملکرد وظیفه ای مورد تایید است.

    کلیدواژگان: بازاریابی داخلی، رضایت شغلی، عملکرد شغلی، عملکرد وظیفه ای، رفتار کار ضد تولید، کووید-19
  • علی بیات * صفحات 107-119
    هدف

    تاثیر شهرت خارجی ادراک شده بر رفتار حمایتی کارکنان در رسانه های اجتماعی است.

    روش

    پژوهش حاضر ازنظر هدف کاربردی و از نظر شیوه گردآوری اطلاعات، تحقیقی توصیفی – پیمایشی از نوع علی است. جامعه آماری شامل کارکنان صندوق تامین خسارت های بدنی در کشور که حجم نمونه 299 نفری از بین آنها انتخاب و با پرسشنامه اقتباسی که روایی و پایایی آن تایید شده موردسنجش قرارگرفته است. به منظور تجزیه وتحلیل داده ها جمعیت شناختی و استخراج شاخصه ای مرکزی از آمار توصیفی و نرم افزار24 SPSS و برای تجزیه وتحلیل آمار استنباطی از مدل معادلات ساختاری و از نرم افزار PLS2 Smart3 استفاده شده است. شهرت شرکت موجب افزایش فعالیت رفتاری کارکنان در رسانه های اجتماعی می شود.

    یافته ها

    رفتار شهروندی سازمانی نسبت به افراد و همکاران، سازمان استخدام کننده و مشتریان نقش میانجی مثبت و معنی دارد در تاثیر گذاری شهرت خارجی درک شده بر رفتار حمایتی در رسانه های اجتماعی دارد.

    نتیجه گیری

    ابعاد رفتار شهروندی سازمانی به عنوان میانجی بین شهرت خارجی درک شده و رفتار حمایتی کارکنان در رسانه های اجتماعی عمل می کنند. این تحقیق با مطالعه تاثیر شهرت خارجی ادراک شده بر رفتار حمایتی کارکنان در رسانه های اجتماعی به مجموعه دانش در این حوزه کمک می کند.

    کلیدواژگان: شهرت خارجی درک شده، رفتار حمایتی در رسانه های اجتماعی، رفتار شهروندی سازمانی نسبت به افراد و همکاران، سازمان استخدام کننده و مشتریان
  • کیوان کوهی نژاد * صفحات 120-136

    تامین دارو به عنوان یک کالای استراتژیک، از اهمیت ویژه ای در کشور برخوردار است. بدون شک یکی از مهم ترین معیارهای پیشرفت جامعه، وضعیت خدمات درمانی آن جامعه می باشد که ارتباط مستقیمی با تامین به موقع و کافی داروهای حیاتی دارد.مدیریت زنجیره تامین دارو، به عنوان یکی از عوامل اثر گذار اصلی در عملکرد بخش سلامت شناخته می شود. در این پژوهش سعی شده است با مطرح کردن رویکرد مدیریت زنجیره تامین ،به راهبردهای ناب، چابک ،تاب آوری و سبز در تولید دارو به طور همزمان توجه شود.در نتیجه ،با بکارگیری روش توصیفی _ پیمایشی و دریافت نظر بیست نفر خبره در صنعت دارو، هریک از ابعاد رویکرد لارج با استفاده از فرایند تحلیل سلسله مراتبی فازی و به کمک نرم افزار تحت وب سلسله مراتبی فازی چانگ، وزن دهی و اولویت بندی شد.طبق نتایج بدست آمده راهبردهای سبز، تاب آوری،چابک و ناب به ترتیب اولویت اول تا چهارم را در تولید دارو داشتند.به عبارت دیگر تغییر در طراحی فرایندها و تولید به سوی فرایندهای دوستدار محیط زیست و همچنین تمرکز بر ایجاد وضعیتی متعادل و انطباق با شرایط محیطی اولویتهای اول و دوم معرفی شده اند.

    کلیدواژگان: اولویت بندی، راهبرد، زنجیره تامین، تولید دارو
  • مهدی ابراهیمی جوزانی * صفحات 137-148
    هدف

    بررسی تاثیر همسویی بین استراتژی کسب و کار و پروژه جهت موفقیت پروژه های فناوری اطلاعات و ارتباطات بوده است.

    روش

    پژوهش حاضر ازنظر هدف کاربردی و ازنظر شیوه گردآوری اطلاعات، تحقیقی توصیفی – پیمایشی از نوع همبستگی است. جامعه آماری سطوح مدیریت و کارشناسان شرکت های دانش بنیان فناوری اطلاعات و ارتباطات در پارک فناوری دانشگاه تهران که حجم نمونه 140 نفری از بین آنها انتخاب و با پرسشنامه اقتباسی که روایی و پایایی آن تایید شده مورد سنجش قرار گرفته است. به منظور تجزیه وتحلیل داده ها جمعیت شناختی و استخراج شاخصه ای مرکزی از آمار توصیفی و نرم افزار24 SPSS و برای تجزیه وتحلیل آمار استنباطی از مدل معادلات ساختاری و از نرم افزار PLS2 Smart3 استفاده شده است.

    یافته ها

    موفقیت پروژه به طور مثبت تحت تاثیر استراتژی پروژه است و استراتژی کسب و کار تاثیری مثبت و معنی داری بر موفقیت پروژه نشان می دهد.

    نتیجه گیری

    همسویی بین استراتژی کسب و کار و استراتژی پروژه به طور مثبت بر موفقیت پروژه تاثیر می گذارد.

    کلیدواژگان: استراتژی پروژه، استراتژی کسب و کار، همسویی استراتژی ها، موفقیت پروژه